Από το 2014, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης, θεσμοθετήσαμε ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά, ενώ στη συνέχεια όσα από αυτά επιθυμούν και μπορούν, δοκιμάζουν ακίνδυνα και πάντα με την αυστηρή επίβλεψη ομάδας πεπειραμένων εκπαιδευτών της ΛΑΚ και ομάδας ναυαγοσωστών του Reas Fun Club, την πρώτη τους καταδυτική εμπειρία, στην πισίνα των εγκαταστάσεων.

Η Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης (ΛΑΚ), ιδρύθηκε στα Χανιά από ομάδα ανθρώπων με κοινή δράση την κατάδυση και κοινό στόχο την ανάδειξη και ταυτόχρονα την προστασία του θαλασσίου Φυσικού Πλούτου του νομού μας.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες δράσεις της Λέσχης περιλαμβάνονται: η προβολή της πόλης, η ανάδειξη και προώθηση των περιβαλλοντικών και οικολογικών θεμάτων, η ανάδειξη του ενάλιου πλούτου, η προώθηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, η καταγραφή και η ανάδειξη ναυαγίων και υποθαλάσσιων σπηλαίων, η διοργάνωση ημερίδων – σεμιναρίων, η περιβαλλοντική ενημέρωση σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, η προβολή κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα τη θάλασσα, η διοργάνωση εκθέσεων.

Η ΛΑΚ -εκτός των άλλων- απαρτίζεται από ομάδα εξαιρετικά πεπειραμένων δυτών -σε ότι αφορά θέματα διάσωσης, ναυαγιοκατάδυσης, σπηλαιοκατάδυσης, αλλά και υποβρύχιας φωτογράφησης- ικανών να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη περίπτωση, τόσο στην εξερεύνηση, όσο και σε πιθανή διάσωση, αν ποτέ αυτό χρειαστεί.

Η ΛΑΚ σήμερα αριθμεί μερικές δεκάδες μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν ομαδικά, σε διάφορες δράσεις προστασίας του φυσικού πλούτου της θάλασσας και ασφαλώς όχι μόνον αυτό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές:

  • Διοργάνωση υποβρύχιας έκθεσης φωτογραφίας σε Χανιά, Μαράθι, Καλαθά και Λαζαρέτα, με τίτλο «Βουτιά Στο Παρελθόν» και θέμα, φωτογραφίες της πόλης των Χανίων από τις αρχές του περασμένου αιώνα (Συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης)
  • Εντοπισμό, διάσωση και ανέλκυση αγνοουμένων για οποιονδήποτε λόγο και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Λιμεναρχεία της Κρήτης)
  • Καθαρισμός λεκάνης Ενετικού Λιμανιού Χανίων, αλλά και του λιμανιού της Νέας Χώρας (σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο, τη ΔΕΔΥΣΑ και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, αλλά και ομάδα αμερικανών δυτών από την Αμερικάνικη Βάση)

Η ΛΑΚ επιθυμεί και ασφαλώς είναι σε θέση να ενεργοποιήσει συμμετοχικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που αναζητούν δράσεις που συμπίπτουν με τους σκοπούς μας.

Η αξιοπιστία μας, σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, με γνώμονα πάντα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν αμφισβητείται. Συλλογικά οργανώνουμε, καθοδηγούμε, συμμετέχουμε σε ατομικές ή ομαδικές δράσεις και με πρωτότυπες ιδέες, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, αλλά και όλους τους σχετιζόμενους φορείς, με τη θάλασσα.